وسایل غواصی چیست؟
تجهیزات غواصی مجموعه وسایلی است که به کمک آن میتوان در زیر آب به غواصی پرداخت. تجهیزات غواصی به دو دسته کلی تقسیم میشود: غواصی اسکوبا و غواصی اسنورکلینگ. در ابتدا لازم میدانیم تا توضیحاتی مختصر و مفید درمورد این دو دسته غواصی بدهیم. در این مطلب با ما همراه باشید تا با تمام تجهیزات غواصی بهصورت اصولی آشنا شوید.
آشنایی با لوازم غواصی و تجهیزات
ماسک
برای داشتن وضوح و قابلیت دید در زیر آب باید از ماسک استفاده کرد. با پوشیدن ماسک، یک فضای هوایی مابین چشمان غواص و آب ایجاد میشود؛ بنابراین میتوان اشیا را در زیر آب بهوضوح دید. یک ماسک از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
- عدسیها که از یک شیشه ایمن، سبک و فشرده ساخته شده است.
- دامنه که از جنس سیلیکون (شفاف یا سیاه) است. این قسمت باید به طور کاملاً مناسبی از صورت محافظت کند به این منظور که از ورود آب به درون ماسک جلوگیری میکند. این قسمت یک فضای خالی برای قرارگیری بینی دارد.
- قاب که از ماده سفت و محکمی است تا عدسی و دامنه را به یک شکل ثابت نگه دارد.
- بند پلاستیکی دور سر از جنس سیلیکون است که قابلیت تنظیم شدن دارد و ماسک را روی صورت شما نگه میدارد.
برای انتخاب ماسکی که مناسب صورت ما باشد باید ماسک را بر روی صورت بدون استفاده از بند دور سر بگذاریم، در حین تنفس سبک با بینی، مکش ایجاد شده سبب میشود که ماسک به خوبی به صورت بچسبد. پس از تولید ماسک در کارخانه موادی از چربی به صورت لایه نازکی بر روی آن باقی میماند که باعث تشکیل بخار در هنگام غواصی میشود، لذا توصیه میشود شیشههای ماسک نو را با خمیر دندان یا دوده پاک کنید.
اسنورکل
این وسیله به شما اجازه میدهد که در سطح آب و در جایی که سرتان زیر آب است به سمت کف دریا نگاه کنید و تنفس کنید. اسنورکل از دو قسمت تشکیل شده است. بخش دهانی و لوله، بخش دهانی از یک ماده نرم ساخته شده است و شکل آن کاملاً قالب اندازه دهان است، بنابراین میتواند بهراحتی طوری قرار بگیرد که از ورود هرگونه آب به داخل دهان جلوگیری کند. لوله از ماده سخت یا نیمهسخت ساخته شده و بدون شکستگی خم میشود. داخل لوله باید یک خمیدگی کوچک داشته باشد که از جمع شدن آب در اسنورکل جلوگیری کند و جریان هوا را به طور پیوسته حفظ کند. به منظور راحتی در پیدا کردن غواص بر سطح آب قسمت انتهایی لوله که از آب بیرون آمده است رنگی است. اسنورکل دارای بست کوچکی است، که به وسیله آن میتوان آن را بر روی بند ماسک نگهداشت ولی باید مراقب بود که در جای درست بسته شود (سمت چپ ماسک). برخی از مدلها یک سوپاپ برای خالی کردن آب در انتهای لوله دارند.
فین
یکی از بخشهای مفید و کاربردی تجهیزات غواصی فینها یا بالههای غواصی هستند که به غواص کمک میکنند در زیر آب راحتتر و سریعتر حرکت کند. فینهایی که در دسترساند از نظر طول، سایز و مدل متنوع هستند. از انواع فینها میتوان فینهای کفشی و یا فینهای بندی را نام برد. فینهای انتخاب شده کارشان را مطابق با طبیعت انجام میدهند. فینهای کفشی برای سواحل شنی که خطر جراحت پاها براثر صخرهها کمتر است بیشتر استفاده میشود. همچنین فینهای بندی که شما میتوانید به همراهشان کفش مخصوص بپوشید بیشتر برای آبهای سرد و نیز جلوگیری از صدمه دیدن پاها براثر راهرفتن بر روی ساحلهای صخرهای کارایی بسیاری دارند. برای اسنورکلینگ فینهایی با تیغه بلندتر و باریکتر، و برای غواصی اسکوبا فینهایی با طول متوسط و پهنتر بسیار مناسبتر هستند. کاوشهای فنی در سالهای اخیر تیغههای را به وجود آورده است که میتواند حرکت در میان آب را آسانتر سازد، همچنین خیلی مهم است که بهخاطر داشته باشید که یک فین نباید خیلی تنگ باشد تا از مشکلات گردش خون که میتواند سبب گرفتگی عضلات شود، جلوگیری میکند.
جلیقه کنترل شناوری (BCD)
وسیله کنترل شناوری در اسکوبا مانند کیسه هوای ماهیان و یا بدنه زیردریایی عمل کرده و بهوسیله حجم هوای درون آن به هنگام به غواصی، فرد غواص را شناور میسازد. همچنین این وسیله سیلندر غواصی را به روی خود حمل مینماید. بهوسیله باد کردن این وسیله بهاندازه موردنیاز غواص میتواند از عمق خود کم کرده و یا با خالیکردن هوای درون آن به عمق فرو برود. این وسیله دارای سوپاپهایی است که توسط آنها هوای اضافی درون آن را تخلیه مینماید. همچنین شیلنگ رابط هوای کم فشار از رگلاتور به جلیقه متصل میشود که توسط آن و یا بهصورت دهانی میتوان آن را باد کرد و از طریق دکمه دیگر باد آن را خالی کرد.
سیلندر هوا
هوای تنفسی مهمترین بخش برای فعالیت در زیر آب است، این هوا در غواصی اسکوبا توسط سیلندر اسکوبا یا تانک هوا تأمین میگردد. تانکها از جنس آلومینیوم یا فولاد ساخته میشوند و هوای درون آن بهوسیله یک شیر به خارج راه مییابد. معمولاً سیلندرها تا فشار ۲۲۵ بار با کمپرسورهای مخصوص غواصی پر میشود. در شانه سیلندر همه مشخصات سیلندر از جمله تاریخ ساخت، تاریخ بازدید، استانداردهای تولید، اسم سازنده، حداکثر فشار و شماره سریال آن حک شده است. سیلندرها برطبق قوانین باید مورد آزمایش قرار گیرند. آزمایش عبارت است از کنترل کردن درون و بیرون سیلندر برای زنگزدگی و آزمایش مقاومت فشار که بهکاربردن فشار بالاتر از ۵۰% استفاده معمول است، این آزمایش ۴ سال بعد از تاریخ تولید و هر ۴ سال باید انجام شود و همینطور هرساله بازدید شود. تاریخ آزمایش معمولاً زیر تاریخ تولید میشود، سیلندر، اگر از فولاد ساخته شده باشد با تقویت کننده پلاستیکی که آن را عمود نگه میدارد مجهز شده است. اگر آلومینیومی باشد کف آن قبلاً مسطح شده است. قبل از استفاده از سیلندر، سالم بودن رینگ شیر آن مطمئن شوید. آنها در ظرفیتهای مختلف ۸-۱۰-۱۲-۱۵-۱۸ لیتری عرضه میشود. جهت ایمنی بیشتر سیلندرها را هرگز ایستاده رها نکنید.
رگلاتور
رگلاتور وسیلهای است که هوای تنفسی پرفشار درون سیلندر را برای تنفس غواص را آماده کرده و وی را قادر میسازد تا در زیر آب تنفس کند، این بخش از تجهیزات کمک میکند که هوا با فشار مناسب و بهصورت یکسان به غواص رسانده شود. رگلاتورها دارای دو قسمت میباشند:
۱.فشارشکن مرحله اول که هوای پرفشار درون تانک به فشاری حدود ۸ تا ۱۴ بار کاهش میدهد.
۲. فشارشکن مرحله دوم که به آن دیمند والو گویند فشار را به فشاری معادل با فشار محیط کاهش میدهد تا غواص بتواند بهسادگی از آن تنفس نماید. مرحله دوم رگلاتورها که در دهان قرار میگیرد دارای دکمهای فشاری در جلو میباشند که جهت بیرون راندن آب از درون آن استفاده میشود.
منبع جایگزین هوا (اختاپوس)
این وسیله همانند فشارشکن مرحله دوم بوده و دارای رنگ زرد و شیلنگ بلندتر میباشد. از این وسیله برای هوا دادن به یک غواص دیگر و یا خود فرد غواص در مواقع لازم و اضطراری استفاده میشود. رنگ زرد آن به جهت نمایان بودن آن در زیر آب است.
گیج فشارسنج
گیج فشارسنج بهوسیله یک شیلنگ پرفشار به مرحله اول رگلاتور متصل میشود و میزان فشار هوای درون سیلندر را نشان میدهد، به طوری که فرد غواص در طول مدت غواصی میتواند پیوسته میزان هوا را کنترل کند. گیجها معمولاً دارای دو واحد اندازهگیری میباشند، واحد BAR و PS.
گیج عمقسنج
عمقسنج وسیلهای است که در طول مدت غواصی عمق را اندازه میگیرد. این وسیله باید همیشه یک عقربه داشته باشد که حداکثر عمق رسیده شده در طول مدت غواصی را نشان دهد. عمقسنجهای دیجیتالی که در دسترساند علاوه بر عملکرد معمولی نشاندادن عمق و حداکثر عمق همچنین میتواند دما و سرعت صعود بالاتر از ۱۸ متر بر دقیقه را نشان دهد. همچنین میتواند فاصله تا سطح را برآورد کندو اطلاعات غواصی قبل را در حافظهاش نگه دارد. این گیج دو کنسول میباشد یعنی دارای گیج فشارسنج هوا و گیج عمقسنج میباشد.
لباس (وت سوت)
وت سوتها لباسهای محافظی هستند که در به حداقل رساندن اثر حرارتی که بدن در معرض آن قرار گرفته است کمک میکنند علت آن قابلیت هدایت بیشتر است آب در حرارت بالا است (حدود ۲۰ بار بیشتر از هوا) بهمنظور فراهمکردن پوشش حرارتی لازم وت سوت ها باید از عبور آب به درون خود تا سر حد امکان جلوگیری کنند. وت سوتها عموماً از نئوپرن با ضخامتهای گوناگون مانند: ۱-۲٫۵-۳-۵-۶-۷ میلیمتر ساخته میشوند. همچنین وت سوتها از جراحات سطحی بدن در هنگام غواصی که براثر برخورد با اجسام و یا کشیده شدن بر بستر دریا ایجاد میشود جلوگیری مینمایند.
کمربند وزنه
بهمنظور دستیابی به شناوری خنثی از وزنههای سربی که بسیار لازم و ضروری هستند، استفاده میکنیم. این مقصود با پوشیدن وزنههایی که در کمربند وزنه کار گذاشته شدهاند به دست میآید. کمربند همچنین باید یک سگک که آن را سریع آزاد میکند داشته باشد. وزنههای مخصوص برای حمل به ضخامت لباس (وت سوت) نوع آب (آب شیرین، آب دریا) و نوع غواصی بستگی دارد.
ساعت
ساعت باید ضد فشار و ضد آب باشد، میتواند دیجیتالی یا آنالوگ باشد. یک پیچ بیرونی که خلاف جهت عقربههای ساعت میگردد و بهصورت خودکار قفل میشود وجود دارد که برای ثبت کردن زمان سپری شده ضروری است. بعضی از ساعتهای غواصی امکانات بیشتری مانند: دماسنج، عمقسنج، قطبنما و ثبت اطلاعات چند غوص را دارا میباشند.
کامپیوتر
این وسیله ابزاری بسیار مفید در هنگام غواصی است که میتواند اطلاعاتی نظیر عمق درجه، حرارت آب، زمان غواصی، زمان مجاز برای غواصی و...، را به ما نشان دهند و اطلاعات کاملی از غواصی را در حافظه خود ذخیره کند. این ابزار بهعنوان یک همراه خوب در غواصی است و با پیروی کردن از دستورات آن خطرات ابتلا به بیماری فشار را کاهش میدهد.
راهنمای شناور نشانه دار (بویه)
یکی از مهمترین لوازم ایمنی راهنمای شناور است که موقعیت غواص را زیر آب نشان میدهد و از عبور احتمالی قایقها از بالای سر غواص که با خطرات تصادف همراه است جلوگیری مینماید. در قانون بعضی از کشورها، پرچم نیز لازم و ضروری است.
چاقو
وسیلهای است که عموماً در غواصی برای بریدن تورهای ماهیگیری که غواص در آنها گرفتار شده، استفاده میشود یا در مواردی با ایجاد ضربهای کوچک بر تانکهای اکسیژن خود، میتوانند توجه بقیه تیم را جلب کنند. چاقوی غواصی فقط برای رهاکردن غواص از میان تور یا گیاهان دریایی میباشد و هیچ استفادهای در شکار جانوران دریایی ندارد.
چراغقوه
چراغقوه غواصی چراغی است که توسط غواص به عمق آب برده میشود تا در صورت نیاز محیط زیر آب را روشن کند. چراغقوه غواصی در غواصیهای شبانه وسیلهای ضروری محسوب میشود.
قطبنما
این وسیله بسیار ضروری و مفید به شما این امکان را میدهد که به هنگام غواصی جهتیابی کنید. شما با جهتیابی دقیق میتوانید از هدررفتن و مصرف بیش از حد هوا جلوگیری کنید و همچنین میتوانید به هنگام بازگشت بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب نمایید.
کفش
کفش مخصوص غواصی که بیشتر برای فینهای بندی استفاده میشود و برای سواحلی که صخرهای هستند بسیار لازم است. جنس این نوع کفش از نئوپرن و از همان جنس لباس غواصی است. در هنگام غواصی در آبهای سرد پوشیدن کفش به حفظ دمای مچ پا در آب کمک میکند.
دستکش
دستکشها معمولاً از نئوپرن تهیه شدهاند و محافظ خوبی در برابر سرما و خراشهای سطحی هستند. انواع گوناگونی از آنها با ضخامتهای مختلف ساخته شدهاند.
کلاه
این وسیله از جنس نئوپرن است و برای زمانی که آب سرد است از آن برای محافظ کردن سروگردن در برابر سرما استفاده میشود. معمولاً وت سوتهای با ضخامت بالا دارای کلاه میباشند.
ساک
این وسیله معمولاً از جنس پارچه ضد آب تهیه میشود. کلیه تجهیزات خود را باید بهصورت مرتب درون ساک قرار دهید تا حملونقل آن آسان باشد. ساکها معمولاً در مدل چمدانی، چرخدار و مدل دستی عرضه میشوند و دارای حجمهای مختلفی میباشند.
ریل
این وسیله یک ابزار جانبی چندکاره است و میتوان برای مشخص نمودن مسیر طی شده و علامتگذاری در هنگام غواصی غار و غواصی در کشتیها غرق شده و یا شناورسازی SMB از آن استفاده کرد. دستهای که بهراحتی در دست غواص گرفته و از طریق قرقره طناب داخل آن را آزاد و یا جمع کرد. به طور معمول ریلها دارای طنابهای بهاندازه ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ متر میباشند. نخ این ریلها بسیار محکم و از جنس نایلون بافته شده میباشد.
حلقههای شنا رنگی
برای آموزش شنا به کودکان استفاده از ابزار شاد و باکیفیت در جذب آنها بسیار مهم است. از محاسن این حلقهی رنگارنگ، سهولت استفاده، حجم کوچک و رنگ روشن آن است. زیرا میتوان آن را از فاصله دور هم تشخیص داد. آشنایی کودکان با آب در آموزش شنای آنها بسیار مهم است. ورزش شنا باعث سلامت ریه و قلب آنها در سنین بزرگسالی خواهد شد. شناکردن به کودکان کمک میکند ذهنی باز و آرام داشته باشند. علاوه بر این باعث افزایش حجم ماهیچههایشان خواهد شد.
سبد توری استخر
سبد توری استخر اینتکس محصولی ایدهآل جهت حمل و جایگذاری لوازم شنا حین رفتن به استخر بوده که از محبوبیت بالایی برخوردار میباشد. سبد توری دارای ساختاری منحصر به فرد و شیک که توسط طراحان برند جهانی اینتکس ساخته و عرضه شده است که شما میتوانید با قراردادن لوازم ضروری و وسایل بادی خود حین رفتن به استخر بهراحتی آنها را حمل و در جایگاه مناسب خود قرار دهید.
نگهداری از تجهیزات و لوازم غواصی
تجهیزات و لوازم غواصی برای دوام و با حداکثر مقاومت طراحی و تولید میگردند، اکثر آنها برای سالیان متمادی کار خواهند نمود، اگر از آنها بهدرستی مراقبت نمایید. برخی نکات طلایی عبارت است از:
- بعد از غواصی تجهیزات غواصی خود را به مدت کافی داخل آب شیرین و تمیز قرار دهید، پاشیدن آب با شلنگ راه مناسبی برای شستشو نمیباشد.
- بی سی دی غواصی خود را علیالخصوص با آب شیرین پر کنید، تکان داده و تخلیه نمایید، سپس کمی هوا در آن بدمید.
- اجازه دهید تا تجهیزات غواصی پس از شستشو کمی خشک شوند، سپس اقدام به نگهداری در محلی خشک و خنک نمایید.
- از قرارگیری تجهیزات غواصی به طور ممتد در معرض آفتاب، گرما و کُلر پرهیز کنید.
- از برخورد محصولات نفتی و حلالها با تجهیزات غواصی خود جلوگیری کنید.
- از فشار بیش از حد، شوک و ضربه خصوصاً هنگام حملونقل تا حد ممکن جلوگیری نمایید (بستهبندی مناسب خصوصاً هنگام پرواز.)
- از سرویس وسایل و تجهیزات مهم (بی سی دی غواصی، کامپیوتر غواصی، رگلاتور غواصی + گیج غواصی) بهرهمند گردید، حداقل سالی یکبار و بیشتر اگر مرتب غواصی میکنید.
- از ورود آب به داخل فیلتر رگلاتور مرحله اول خود جلوگیری کنید.
- از فشردن دهانی غواصی (رگلاتور مرحله دوم) در صورت عدم اتصال به سیلندر و وجود گاز پرفشار خودداری فرمایید.
- قبل از غواصی، تمام تجهیزات خود را چک کنید تا هرگونه سرویس و تعمیر موردنیاز را انجام دهید، اگر تجهیزات غواصی شما بهصورت ۱۰۰درصد آماده نیستند، غواصی نکنید.
وبسایت دنیای اینتکس با دارابودن تمامی وسایل غواصی در تنوع بالا این امکان را به شما عزیزان میدهد که در سریعترین زمان بهترین انتخاب را داشته باشید.